07 Ekim 2009

MUHALLEBİLİ KADAYIF # PAPATYA SOFRASI 1 YAŞINDA




Bugün Papatya Sofrası 1 yaşına girdi..
Klişe bir cümle olacak ama zaman gerçekten çabuk geçiyor.
İyi ki bu blogu açmışım ve lezzetli paylaşımlara ben de ortak olmuşum..
Umarım Papatya Sofrası lezzetli paylaşımlarda buluşmaya devam eder..
Nice senelere Papatya Sofrası...

-----------------------------------
MUHALLEBİ İLE KAVRULMUŞ KADAYIFIN BULUŞMASI
Gelelim muhallebili kadayıfa..Dün akşam blogumun doğumgünü münasebeti ile bir doğumgünü pastası yapmak istesem de, zaman meselesi yüzünden son dakikada muhallebili kadayıfa karar verdim..




Muhallebili kadayıf;, farklı bir lezzet arayanlar için ideal bir tarif..
Muhallebili kadayıfı, bu sefer ana hatları ile Lezzet Dergisinden alsam da tabii her zamanki gibi ufacık değişiklikler yapmadan edemedim.


Gelelim tarife..
6-8 kişilik malzemeler aşağıda;
Malzemeler;
• 250-300 gr.taze kadayıf
• 2 yemek kaşığı tereyağı
• 3 yemek kaşığı toz şeker
• 1 su bardağına yakın ceviz içi

Muhallebi için;
• 1 litre süt
• 5 yemek kaşığı un (tepeleme)
• 1 su bardağı toz şeker
• 1 paket vanilya
• 1 paket toz krem şanti
Yapılışı:
---Kadayıflarınızı elinizle yapabildiğiniz kadar ufak parçalara ayırın. Bu işlemi büyükçe bir tepsi üzerinde havalandırarak yaparsanız daha iyi olur..Kadayıfların nemi de biraz gitmiş olur..Büyük bir tencereye terayağı, toz şekeri ve kadayıfları alarak, kısık ateşte süreki karıştırarak kavurmaya başlayın..Tencerenin büyük olmasına dikkat edin..Yaklaşık 20-25 dk. rengi kızarana kadar kısık ateşte yakmadan kavurun, kavrulmaya başladıkça kadayıflar kendiliğinden ufalanacak, daha sonra cevizleri ekleyerek 5-10 dakika daha kavurun, kenara alın.
---Muhallebisi için süt, şeker, un ve vanilyayı tencereye alarak, kısık ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin..Ilınması için kenara alın.Arada karıştırarak, soğuğa yakın dereceye kadar ılıştırın. Toz krem şantiyi ekleyerek mikserle 3-5 dakika çırpın.
---Dikdörtgen ya da kare borcama kavrulmuş kadayıfların yarısını serin, düzleyin..Muhallebinin tamamını kaşık yardımı ile, kadayıfların üzerine yayın, en üste kalan kayıfları da düzgünce yayarak, borcamın üstünü kapayın ve buzdolabına kaldırın..Dilimleyerek servis yapın.

***Muhallebili kadayıfı 1 gece buzdolabında bekletmenizi tavsiye ederim..Bundaki amacım; muhallebi kısmının biraz daha katılaşması ve servis aşamasının kolay olması ...(bana göre en az 4-5 saat)
Ayrıca çıtır çıtır olan kadayıflar buzdolabında beklediği zaman zarfında yumuşacık oluyor..
Yani ''1 gece bekletin'' şeklinde tavsiyem; aslında kadayıfların yumuşamasını sağlamak için değil, muhallebi kısmının biraz daha katılaşmasına olanak vermek amacı ile yapıldı:)
***Kadayıfları elinizle ufalamak istemiyorsanız derin dondurucuda bekletip çıkardıktan sonra daha kolay ufalanmasını da sağlayabilirsiniz..Ama bu şekilde ufalayacaksanız, nemli olacağı için, daha sonra mutlaka biraz oda sıcaklığında dinlendirin ki, biraz kurusun..

17 yorum:

derya dedi ki...

Canım nice senelere nice güzel paylaşımlara.Bencede iyiki açmışsın
bloğunu tatlın süper ellerine sağlık öpüyorum...

birsence dedi ki...

canım nice nice seneler güzel yemeklerle tatlı paylaşımlar hoş sohbetlerle buluşmak dileğiyle....

Eya dedi ki...

Tebrik ediyoruuum, nice yillara, lezettli paylasimlara...sevgiler

zehra

disal dedi ki...

canım nice güzel senelere...iyiki blog açmışsın seni tanımışız...hayırlı uğurlu olsun birinci yaşın..

muhallebili kadayıfında nefis görünüyor..kimi diyorki hemen yiyin yumuşamasın..sende diyorsunki bekletin yumuşasın..kim nasıl seviyorsa öyle tavsiye ediyor..bende yumuşak severim ama yaparsam bekleteyim bari..

ellerine sağlık..

PAPATYA SOFRASI dedi ki...

Sevgili Disalsim teşekkür ederim ..İyi ki ben de sizi tanımışım..

Muhallebili kadayıfa gelince ben, muhallebi kısmının biraz katılaşması amacıyla buzdolabında 1 gece bekletmeyi tavsiye etmiştim:) yani aslında bekletin derken amacım kadayıfların yumuşamasını sağlamak değildi,ama hatırlatman iyi oldu bu ek notu tarife ekleyim..:) teşekkürler

Arzu dedi ki...

Arkadaşım nice senelere tebrik ediyorum. Ellerine sağlık pastada süper olmuş. Sevgiler...

Doyumluk.... dedi ki...

Tebrik ediyorum.severek takip ediyorum.sevgiler

estergonyesil dedi ki...

Geçen sene bir komşumda yemiştim bu tarifi ama herşeyini kısmış hafif olsun diye sevememiştim. Sonra yemekteyizde gördüm bir kere yiyince ve beğenmeyince denemek istemedim ama bu resime bakıpta ben bunu yapmayayım demek biraz aptallık olur herhalde en kısa zaman da deneyeceğim ve bloğumda resimleyeceğim.Esenkal canım.

pembe tatlar dedi ki...

Canım daha nie mutlu uzun senelere daha güzel paylaşımlara inşlh...
Muhallebili kadayıf nefs gözüküyor ellerine sağlık...

kizilciksurubu dedi ki...

Sahane görünüyor, ellerine saglik.
Blogunun da birinci yili kutlu olsun, nice yillara insallah.
Sevgiler.

kurabiyekeyfi dedi ki...

bu tatlıyı ben kuplarda yapıyorum o da çok güzel oluyor nefis bir tatlı zaten ellerinize sağlık
http://www.kurabiyekeyfi.com/

gülşen(uğurböceğim mutfağı) dedi ki...

merhabalar bu tatlıya bende bayılıyorum,krem şanti yerine bir bardak krema koyunca daha hoş bir krema tadı oluyor kaymaklı dondurma gibi.
tarifte ayrıntılara yer vermeniz çok hoş,acaba bu tarif için kaç cm ebatlarında bir tepsi kullanıyorsunuz,ve dediğiniz gibi tatlıyı bir müddet bekletince kadayıflar yumuşuyor,o yüzden akşam için gelecek misafire o gün içinde bu tatlıyı yapıyorum,acaba kıtır kalması için bir püf noktası varmıki?
tatlıyı dolapta bekletirken kapağını kapattığımız için olailirmi?
sevgiler...

vuslat dedi ki...

Evet muhallebili kadafıf gerçekten çok güzel bir tarif ama ben kadayıfları fırında kızartarak yapıyorum bu tarifi ölede çok güzel oluyor.papatya sofrasını çok beğendim güzel tarifleriniz var..Sevgiler...

Neslihan dedi ki...

Bu nasıl bişiydir ya:)
ellerinize sağlık, bugüne kadar gördüğüm en güzel kadayıf diyebilirim:):):)

Özlem dedi ki...

Gerçekten harika bir tarif, misafirlerim bayıldı. Favorilerim arasında yerini aldı, teşekkürler..

Adsız dedi ki...

merhaba fırında nasıl kızartıyosunuz bıde yapıldıgı gun yemekmı lazım kadayıflar yumusaması acısından

PAPATYA SOFRASI dedi ki...

fırında kızartma kısmını yanlış anladınız sanırım..fırınlama yok kısık ateşte kavurma var..yapıldığı gün yenmesi de gerekmiyor..4-5 gün buzdolabında kalabilir.