08 Eylül 2009

HÜNKAR BEĞENDİ


Dün akşam iftar yemeği eşimdendi. Onun için ilk sıralarda yer alan bir yemek; Hünkar Beğendi..

Hem de işten geldikten sonra, 2 saat içerinde hazırladı. Çok iyi bir iş çıkardığını söylemeliyim..

Yani tarif benim de bildiğim bir tarif olsa da, bugün burada ‘’tarif eşimden’’diye belirtmek gerekiyor, emeğe saygı açısından yani:)..Hünkar beğendi, herzaman ki gibi nefis oldu..Fotoğraftan da anlayacağınız üzere, porsiyonlarımız bir hayli büyüktü..Tarife geçelim..

Bu arada, oruç açıldıktan sonra, yemeğe geçmek için acele etmekten, bu sefer, fotoğrafın ışık durumunu ayarlamakta pek başarılı olamadım sanırım..Bu seferlik idare edelim:)

Malzemeler ortalama 4 kişi için..

Malzemeler;

  • 4 adet büyük patlıcan
  • 250-300 gr.koyun eti
  • 1 adet büyük soğan
  • 2 adet domates
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1,5 su bardağı süt
  • Yarım çay bardağı kaşar peyniri (arzuya göre)
  • Tuz, karabiber, arzuya göre kekik
  • 2 su bardağı sıcak su.

Yapılışı;

---Patlıcanları közleyin. Kabuklarını soyduktan sonra blenderla püre haline getirin ya da bu işlemi bıçakla yapın. Közlenmiş patlıcanları bekletecekseniz, biraz limonlu su ekleyip karıştırın, kararmasını önlemiş olursunuz.

--- Etleri tencereye alın, bıraktıkları suyu tekrar çekene kadar pişirin. Soğanı incecik doğrayın, 1 yemek kaşığı tereyağını, soğanlarla birlikte etlere ekleyin ve kısık ateşte biraz kavurun. Domatesleri rendeleyin, salçayla birlikte etlere ekleyin, tuz, karabiber ve arzuya göre kekiği de ekleyin, 2 su bardağı sıcak suyu da ekleyerek pişmeye bırakın. Orta kısık ateşte 45 dk.-1 saat arası gibi bir sürede pişmesi lazım..Tabii et, koyun eti olunca daha kolay pişiyor, dana eti olursa pişme süresi uzayabilir..

---Kalan 1 yemek kaşığı tereyağını unla birlikte, kısık ateşte, tavada 3-4 dk. kavurun.Sütü ilave edin karıştırmaya devam edin. Ocaktan alın. Patlıcan miktarınız fazla olursa, burada kullanılacak un, yağ ve süt miktarını da biraz arttırmanız gerekir.

---Püre patlıcanları ve kaşar peyniri, unlu karışıma ilave edin. İyice harmanlayın. Tuz ekleyin..Servis tabağına alıp, üzerini etle süsleyin..


11 yorum:

derya dedi ki...

Canım ellerine sağlık nasıl özlemişim senin güzel yemeklerini ve şık sunumlarını.Bereketli iftar
lar dilerim öpüyorum...

sarı mutfak-hande dedi ki...

hünkar beyenmiş bende beyendim valla :):)
ellerine sağlık cnm

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Patlıcanın o közlenmiş tadı ne güzel de lezzet katar bu yemeğe..
Eşinin ellerine sağlık, sizlere afiyet olsun..
Sevgileeer:).
aslı

SADECE YEMEK dedi ki...

Ellerinize sağlık afiyet olsun.

HÜLYA dedi ki...

nefis görünüyor eşinizin ellerine sağlık.. hünkarın beğendiği kadar varmış heheh :)

afiyet şeker olsun sevgiler

estergonyesil dedi ki...

Tadı harikadır eminim hünkar beğendisinin sadece beğendisi bile yeter mis gibi köz patlıcan kokusu ile..
Ellerine sağlık eşinin afiyetler olsun.

ceyt dedi ki...

canım, eşinin ellerine sağlık.gerçekten de nefis görünüyor.
öpüyorum sevgiler..

EZGİLİ TARİFLER dedi ki...

selam. siten çok hoş özellikle sunumların harika tabiki tariflerinde öyle.emeğine sağlık.beğendi de sevdiğim bir tat.ellerinize sağlık. sevgiler.

Liby dedi ki...

işte bizim favori yemeğimiz:)
Ellerine sağlık arkadaşım çok nefis görünüyor..

Liby dedi ki...

işte bizim favori yemeğimiz:)
Ellerine sağlık arkadaşım çok nefis görünüyor..

derya dedi ki...

Kadir Gecesi değer gecesidir, Allah tarafından değerli kılınmış bir gecedir. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Bu gece bir ömürden daha hayırlıdır. Ellerin açıldığı, gözlerin dualarla yaşardığı, kalplerin okşandığı Kadir Gecesinde bütün insanların günahlardan uzaklaşıp tövbelerinin kabul edilmesini niyaz ederiz. Allah tüm inananları iman yolundan ayırmasın