Farklı tarifler var mı acaba diye internette ya da çeşitli yemek dergilerinde yaptığım araştırmalar sonucunda, çerkez tavuğu hakkında dikkatimi çeken ayrıntılar, beni, çerkez tavuğunu tekrar yapmaya yönlendirdi.
Tabii çoğunluğumuzun bildiği şekilde değil, bu sefer biraz farklı yöntemle...
Meğerse, çoğunluğumuzun çerkez tavuğu diye bildiğimiz yemeğin (ya da mezenin), aslında pek de aslını yansıtmadığını öğrendim. Çünkü aslında kesinlikle ekmek içi değil, mısır unu kullanılıyormuş, tabii zaman içinde değişen bazı tatlar gibi bu da, değişime uğramış..
Meğerse, çoğunluğumuzun çerkez tavuğu diye bildiğimiz yemeğin (ya da mezenin), aslında pek de aslını yansıtmadığını öğrendim. Çünkü aslında kesinlikle ekmek içi değil, mısır unu kullanılıyormuş, tabii zaman içinde değişen bazı tatlar gibi bu da, değişime uğramış..
O şekilde yapılanına; ''yalancı çerkez tavuğu'' denmesi gerektiğini, bizzat çerkez asıllı olan dostlarımızdan öğrendim..
Hele ki yoğurt ya da mayonez ekliyorsanız, yaptığınız güzel bir tavuk mezesi olabilir ama çerkez tavuğu asla olamazmış..:(
Hele ki yoğurt ya da mayonez ekliyorsanız, yaptığınız güzel bir tavuk mezesi olabilir ama çerkez tavuğu asla olamazmış..:(
Eh bunları gözönüne alarak, bu sefer de gerçeğe yakın, bir çerkez tavuğu yaptım sanırım..Tek farkla; mısır unlu karışıma paprika da ekledim, biraz renk ve tat vermesi açısından.
Yani normalde sarı renkli olması gereken karışım ben de renkli oldu..
Önümüzdeki günlerde''yalancı çerkez tavuğu''tarifini de vericemm
Eşimin eleştirisi tek kelimeydi:''süppeerr olmuş''...
Malzemeler;
- 1 bütün tavuk(ben 3 adet but kullandım)
- 1 adet kuru soğan
- 1 su bardağı ceviz
- 4 yemek kaşığı mısır unu (arttırabilirsiniz)
- 4 diş sarımsak
- 2 tatlı kaşığı paprika(acı biber salçası)
- 1 tatlı kaşığı tereyağ
- Yarım çay bardağı ceviz yağı(ya da zeytinyağ)+1 tatlı kaşığı paprika
- 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı;
--- Tavuğu, 1 adet bütün kuru soğanla birlikte yeterli suda haşlayın..Haşlanan tavuk etlerini ayıklayıp, didin.. 1,5-2 su bardağı tavuk suyunu ayırın.
---1 su bardağı cevizi ve sarımsakları rondoda iyice çekin..2 tatlı kaşığı paprikayı ekleyerek çekmeye devam edin. Kenara alın.
---Tereyağını tencereye alın, üzerine mısır ununu ekleyin. Biraz karıştırdıktan sonra, 1,5-2 su bardağı tavuk suyunu da ekleyerek, sürekli karıştırarak 10-15 dk. pişirin..Burada kullanacağınız tavuk suyu miktarı aslında size kalmış..Yani mısır unu miktarına göre, bulamaç gibi bir kıvam elde edene kadar tavuk suyu ekleyebilirsiniz.
---Hazırladığınız mısır unlu karışıma, cevizli_paprikalı karışımı ve tuzu ekleyin. Servis tabağına alın..Ortasına didiklediğiniz tavuk etlerini yerleştirin..Tavuk etlerini bulamaça tamamen de karıştırabilirsiniz, ben kendime göre bu şekilde sunum hazırladım..
---Ceviz yağını tavağa alın, fazla kızdırmadan, 1 tatlı kaşığı paprika ekleyerek, hafif karıştırın.
---Tavukların üzerine gezdirin..Sonra da bir tadına bakın bakalım..
10 yorum:
hımmm çok lezzetli bir çerkez tavugu...bildigimiz tariften çok farklı ve güzel:)elinize saglık.sevgiler.
Canımmm çok değişik bir çerkez tavu
ğu olmuş ellerine sağlık sevgiler..
Bir cerkez tavug bu kadarmi sahane görünürrrr. Ellerine saglik canim.
Hiii bayıldığım bittiğim bir mezedir.. Yalancısı gerçeği, hepsine de açığım, yeter ki olsun da yiyeyim :))
Ellerine sağlık, aynı zamanda bilgilendirici bir yazı olmuş canım..
DENEYECEĞİM ...TARİFİ ALDIM ...
Merhabalr..
Hep klasik çerkez tavuğu yapmışımdır yada yemişimdirr:)
Çok değişiğime geldi ama hoşumada gitti yeni birşey daha öğrendim ellerinize sağlık....
Sevgilerimle
ellerşne sağlık ben hiç denemedim artık senin tarifi bir deneriz bakalım nasılmış cerkez tavuğu
sevgiler
Harika olmuş ellerine sağlık canım...
Merhaba,
Bugun cerkez Tavugu tarifinizi yabanci arkadaslarima yaptim. Ben cok begendim onlar da parmaklarini yediler diyebilirim :) Tesekkurler..
merhabalar tarif gerçekten çok hoş ama bir çerkez olarak bu tarif çerkez pastasına ait olduğunu söylemem gerek sevgiler alkım
Yorum Gönder