29 Aralık 2008

KABAKLI YAŞ PASTA


Sizi bilemem de ben bu görüntüye yaş pasta demeyi uygun gördüm.:)
1 haftadır pişirilmeyi bekleyen kabağı, sıradan kabak tatlısı şeklinde pişirmeyi istemediğim için, kabaklı tarifleri kafamda harmanlayıp, ortaya çıkardığım bu pastaya, sadece tatlı demek, pek uygun gelmedi bana..
Çok güzel oldu gerçekten.

Aslında kafamda alt taban olarak pandispanya kullanmak vardı ama hazırda kedidili bisküvilerin olduğunu son anda farkedince, pandispanyadan vazgeçtim..

İşte; klasik kabak tatlısından sıkılanlar için, değişik bir çözüm önerisi..

Malzemeler;
  • 1 kg. kadar kabak
  • Yarım kilo toz şeker
  • 18-20 adet kedidili bisküvi
  • 1 paket toz krem şanti
  • 1 çay bardağı soğuk süt(krem şanti için)
  • 2 çay bardağı süt (bisküvileri ıslatmak için)
  • Süslemek için ceviz
  • Çember kek kalıbı (Eğer çember şeklinde kalıbınız yoksa, büyük kare ya da dikdörtgen borcam da olabilir)

Yapılışı;

----Kabakların kabuklarını soyup, kalın dilimler halinde doğrayın, yıkayın.. Geniş bir tencereye alıp, üzerine toz şekeri serpiştirin..Kısık ateşte, taşmamasına dikkat ederek, kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirip, ılınması için geniş bir tepsiye şurubunu süzerek alın..Soğumaya bırakın.

----Ilınan kabakları, mikser ya da püre aleti ile püre haline getirin. 1 su bardağı kadarını ayırın.

----1 çay bardağı soğut süt ile toz krem şantiyi çukur bir kaba alın.İlk önce düşük hızda 2-3 dk., sonra yüksek hızda 10 dk. kadar mikserle çırpın..

Krem şanti yaparken sütün soğuk olması, şantinin güzel olması açısından çok önemlidir.Ben, krem şanti, biraz daha yoğun kıvamlı olsun diye, 1 çay bardağı süt kullandım.Normal pasta yapımında daha fazla süt kullanılıyor.

----2 çay bardağı sütü bir kaba alın. Kedidili bisküvileri sütün içinde çevirerek, sütü iyice emdiğinden emin olarak, kalıbın dibine yayın..Yuvarlak kalıpta, kenar kısımlarda bisküvileri kırarak da dizebilirsiniz.

----Hazırladığınız krem şantiyi kedidili bisküvilerinin üzerine spatula yardımı ile yayın..Çok kalın olmayacak.

----Püre haline getirdiğiniz kabakları, krem şantinin üzerine 2 parmak kalınlığında yine spatula ya da kaşık yardımı ile yayın ve üzerini iyice düzeltin..

----Bu şekilde çember kalıptan çıkarmadan buzdolabında 2-3 saat kadar bekletin.

----Buzdolabından çıkardığınız kalıbı, çemberden dikkatlice ayırıp, servis tabanına alın..Kalan 1 su bardağı kabak püresini, pastanızın kenarlarına itina ile sıvayın..Üzerine krema şekillendirici ile süsleme yapabilirsiniz. Bu şekli ile de servisten önce 1 saat daha buzdolabında bekletmenizi tavsiye ederim..

---Ceviz ile süsleyip, dilimleyerek servis yapın.



9 yorum:

derya dedi ki...

Canım bencede pasta hem çok şık hem çok leziz ellerine sağlık bir dilim alsam olurmu öptüm...

CANDAN TARİFLER dedi ki...

ÇOK ŞIK GÖZÜKÜYOR ELLERİNE SAĞLIK

papatya prenses dedi ki...

en sevdiğim tatlılardan birider kabak tatlısı ve ben de değişik şekillerde yapmayı ve yemeyi çok severim:)
ellerine sağlık canım,enfes görünüyor..

Betül KÖROĞLU dedi ki...

hiç bu şekilde pastasını denemedim ama eminim çok lezzetlidir. ellerine sağlık canım ..

sevgiler

derya dedi ki...

İnsan,armağanını kalbi ile birlikte vermezse ne değeri vardır.
Yeni yıllar ALLAH'ın bizlere verdiği armağandır.En mutlu günler seninle olsun.Armağanınla yücel,2009 senesinin tüm dileklerini vermesi dileğiyle NİCE MUTLU SENELERE....ÖPTÜM....

yildiz dedi ki...

Mutlu,saglikli ve huzurlu bir yil gecirmeniz dilegiyle,sevgiler....

içimden geldiği gibi ~~~ dedi ki...

hiç dayanamam...pasta şeklinide hiç görmemiştim.

superior dedi ki...

Although from different places, but this perception is consistent, which is relatively rare point!
nike dunk

fikriye dedi ki...

çok şık ve çok nefis olmuş ellerine sağlık