20 Kasım 2008

KÖFTELİ ENGİNAR KEBABI

Sürekli söylüyorum ya; farklı tatları denemekten çok büyük zevk alıyorum diye..Bu yemek de onlardan birisi..Enginarı genelde zeytinyağlı bazen de etli yapan birisi olarak, köfteli hiç denememiştim..Denemediğim gibi başka bir yerde de yememiştim..Lezzet Dergisi'nin geçmiş sayılarından bir tanesini karıştırken gözüme ilişti bu tarif..Mutlaka denemem lazım dedim kendi kendime bir önceki gün. Dün akşam alışverişinde de ilk işim konserve enginar almak oldu..Yapımı çok basit, görüntüye bakıp zor zannedenler olmasın aranızda..Lezzetine gelince; süpeeer oldu..Hemen anlatmaya başlıyayım..4 kişilik veriyorum yine bu tarifi, siz çoğaltabilirsiniz..

Köfte için malzemeler:

  • 200 gr.kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 2-3 dilim kadar bayat ekmek içi (benim gibi bayat ekmekleri önceden robotta un ufak edip, buzdolabı poşetlerinde, buzlukta saklıyorsanız , şanslısınız)
  • 3-4 dal maydanoz
  • Tuz, karabiber, kimyon

Diğer Malzemeler:

  • 8 adet enginar
  • 4 domates
  • 3 adet sivri biber
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 su bardağı sıcak su
    Yapılışı:

    ---- İlkönce 3 adet domatesi rendeleyin, sivri biberleri ince ince doğrayın..Sıvıyağda rendelediğiniz domatesleri ve biberleri pişene kadar soteleyin..Piştikten sonra salçayı da ekleyerek biraz kaynatın..Hafif koyu kıvamlı bir sos elde edin..Ocaktan alın. Bu aşamada biraz tuz ekleyebilirsiniz.
    ----Diğer taraftan enginarları yıkadıktan sonra geniş bir fırın tepsisine dizin. Kalan 1 adet domatesi enlemesine 1cm. kalımlığında doğrayarak, 4 adet enginarların üzerine paylaştırın..Onlar beklesin şimdilik..
    ----Kıymayı çukur bir kaba alın..Soğanı rendeleyin, kıymaya ekleyin..Ufalanmış bayat ekmek içini, ince doğranmış maydanozu, tuzu, karabiberi ve kimyonu ekleyip,yoğurun..
    ----Elde ettiğiniz kıymayı, yarım limon büyüklüğünde 4 adet parçaya ayırıp,hafif yuvarladıktan sonra biraz yassılaştırarak, 4 adet enginarın üzerine dizin.. Diğer enginarlar sonradan kapak olmak üzere fırın tepsisinde sade olarak pişecekler..
    ----Hazırladığınız salçalı domatesli sosun yarısını ayırın..Kalan yarısını, köfteli enginarların üzerlerine gezdirin.
    ----1 su bardağı sıcak suyu fırın tepsisine ekleyerek, fırın tepsisinin üzerini, alüminyum folyo ya da fırın tepsisinin kendi kapağı varsa onla kapayın..Ben, kapaklı borcamda yaptım..
    ----180 derecede 30 dk.pişirin..
    ----Fırından çıkardığınız fırın kabının kapağını ya da alüminyum folyoyu çıkarın, köftesiz pişen enginarları, köfteli enginarların üzerine kapak gibi kapayıp, önceden ayırdığınız domatesli sosun tamamını, enginarların üzerine paylaştırarak, bu sefer, fırın tepsisinin üzerini kapamadan 5 dk daha fırınlayın.

10 yorum:

Papatya Prenses dedi ki...

hamburger gibi duruyor,oldukça da iştah açıcı:)
ellerine sağlık canım..
sevgiler..

Ayseden/Yemek Atölyesi dedi ki...

Enginarı seveme ama tarifin yinede beni cezbetti...

yesildomates dedi ki...

gerçekten çok lezzetli görünyo.
vede şık olmuş..
ellerine sağlık canım...
öpüyorum..
sevgiler...

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

İşte bu eşime enginar yedidir:).
Ellerine sağlık canım.
Güzel bir haftasonu dilerim.
Sevgiler:).
aslı

neslihan dedi ki...

Hımm,çok değişik olmuş canım.şekli harika hamburger gibi,çok leziz görünüyor.eline sağlık sevgilerimle...

ARKA PLANLAR dedi ki...

ÇOK GÜZEL BİR FİKİTMİŞ ENGİNARLARI BÖYLE PİŞİRMEK ELLERİNNE SAĞLIK.
SEVGİLER...

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Çok güzel sunum olmuş
Ellerinize sağlık

sevgiyle kalın

eldivenlerim dedi ki...

çok şık ve enfes gözüküyor, değişik bir sunum olmuş, ellerine sağlık arkadaşım....

elmaşekeri dedi ki...

Güzel görünüyor..Ellerinize sağlık...

lezzetyolculugu dedi ki...

Gerçekten harika bir tarif benim gibi enginar sevmeyen eşim gibi etsiz yemek yemekten hoşlanmayan bir çifte yakışır bir yemek...Ellerinize sağlık.