31 Ekim 2008

MİLFÖYLÜ YUFKALI KIYMALI BÖREK

Malzemeler;

  • 4 adet yufka
  • 8 yaprak milföy hamuru
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 şişe soda

İç Harcı;

  • 250-300 gr.kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • Tuz ve karabiber

Yapılışı;

----İlkönce 1 çay bardağı sıvıyağda minik minik doğradığınız kuru soğanı, pembeleşinceye kadar kavurun..Kıymayı , tuzu ve karabiberi ekleyin ve kıymalar hafif pişene kadar kavurmaya devam edin, daha sonra ocaktan alın.

----Diğer taraftan 1 çay bardağı sıvıyağı, yumurta ve yoğurtla karıştırarak sos haline getirin.

----Fırın tepsisini hafif yağlayarak 1. yufkayı, kenarları dışarı taşacak şekilde , fazla da düzgün olmasına bakmadan yerleştirin. Üzerine 1-2 yemek kaşığı yoğurtlu sostan gezdirin

----2.yufkayı , kenarları dışarı taşmayacak şekilde yerleştirin..Tekrar sostan gezdirin ve kıymalı iç harcı elinizle her tarafa eşit dağılacak şekilde serpiştirin..

----3. ve 4. yufkayı da aynı şekilde kenarları tepsiden taşmayacak şekilde sos ekleyerek tepsiye yerleştirin.

----İlk kata yerleştirdiğiniz 1.yufkanın kenarlarını bohça gibi yapıp, tepsinin üstünü kapatın..

----Çözülmüş milföyleri elinizle hafif yassılaştırarak, tepsinin en üstüne yanyana dizin..Hafifçe bastırarak yerleşmesini sağlayın.

----Böreğinizi bu aşamada bıçakla kare şeklinde kesin.

----Yoğurtlu karışımdan kalanı üstüne gezdirin.

----2 şişe sodayı açıp, böreğin üzerine gezdirin, 5 dk çekmesini bekleyin ve 180 derecede altı üstü kızarana kadar yaklaşık 30-35 dk. pişirin..

***Soda, böreğin kabarmasını sağlıyor...Bir de pişmeden önce kesiyoruz ki, börek, sodayı ve yoğurtlu karışımı iyice çeksin ve kabarsın..

Bir de şu var, ben iç harcı tek kata yaydım , siz her kata da yerleştirebilirsiniz..

Bu böreği mutlaka tavsiye ederim..Özellikle en üstteki milföy hamurları, böreğin elde açılmış izlenimini kazanmasını sağlıyor, çıtır çıtır oluyor.

1 yorum:

butterfly dedi ki...

Gerçekten de elde açılmış gibi, harika fikir:).
Ellerine sağlık canım. Paylaşımın için çok teşekkürler.
Sevgiler:).
aslı